T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / ÇAYCUMA - Saltukova Çok Programlı Anadolu Lisesi

Haberler

Ekm

Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi salgın hastalık belirtileri olan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanların tespit edilmesi durumunda zaman geçirmeksizin, sıralı olarak aranması gereken kişiler.

Ekm

Bakanlığımız ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında, 27 Temmuz 2020 tarihinde imzalanan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme İş Birliği Protokolü" kapsamında, hijyen şartlarının geliştirilmesi, enfeksiyon önleme ve kontrol süreçlerinin tutarlı, geçerli, güvenilir, tarafsız bir anlayışla sürdürülmesi amacıyla "Okulum Temiz" belgelendirme programı kapsamında yürütülen çalışmalardan Kişisel Hijyen, Hijyen ve Sanitasyon konulu Eğitimler sınıf rehber öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerimize verilmiştir.

Ekm

 

100. YIL VOLEYBOL TURNUVASI BAŞLADI   

Ekm

Sevgili Öğrencilerimiz;

Sorumluluk Sınav Sonuçlarına Ulaşmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayınız

 

Eyl

SALGIN ACİL DURUM İLETİŞİM PLANI

Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi salgın hastalık belirtileri olan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanların tespit edilmesi durumunda zaman geçirmeksizin, sıralı olarak aranması gereken kişiler.

Adı - Soyadı

Görevi

Telefonu

Meral ÖZDAĞ

Kurum Acil Durum Sorumlusu

0 538 598 02 89

Meral ÖZDAĞ

Müdür Yardımcısı

0 538 598 02 89

Ambulans

Acil Servis

112

Alo SABİM

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi

184

Çaycuma Devlet Hastanesi

Sağlık Kuruluşu

0 372 615 82 22

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi

Sağlık Kuruluşu

0 372 252 19 00

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

İlçe MEM

0 372 615 10 26 

 

Eyl

Bakanlığımız ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arasında, 27 Temmuz 2020 tarihinde imzalanan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme İş Birliği Protokolü" kapsamında, hijyen şartlarının geliştirilmesi, enfeksiyon önleme ve kontrol süreçlerinin tutarlı, geçerli, güvenilir, tarafsız bir anlayışla sürdürülmesi amacıyla "Okulum Temiz" belgelendirme programı yürürlüğe alınmıştır. Bu kapsamda hazırlanan veli ve öğrenci bilgilendirme rehberlerini incelemenizi önemle hatırlatırız.

 

Eyl

Enfeksiyon Kontrol Önlemleri

Okul/Kurumlarda COVID-19 vakaları tespit edilmemiş olsa bile hijyen ve sanitasyon mutlak surette sağlanmalıdır. Genel önleyici tedbirler açısından COVID-19 salgını boyunca ortak alanlarda (tuvaletler, salonlar, koridorlar, asansörler, derslikler ve atölyeler, masa, varsa teknik donanımlar, mikrofon vb.) temizlik ve dezenfeksiyon önlemlerinin uygulanmasına özel dikkat gösterilmelidir.  Kulplar,  asansör düğmeleri,  korkuluklar, anahtarlar, kapı kolları vb. gibi sık sık dokunulan yüzeyler daha sık ve daha özenli temizlenmelidir. Temizlik personeline bu konuda talimat verilmelidir.

  1. Okul/Kurumun eylem planı kapsamında, COVID-19 süphelisi veya tanısı koyulmuş kişilerin kuruluştan ayrıldıktan sonra kullandığı oda ve mümkünse diğer tüm malzemelerin temizliği ve dezenfeksiyonu uygun KKD kullanılarak yapılmalıdır.
  2. Temizlik personeli için çamaşır suyu başta olmak üzere bu ürünlerin hazırlanması, elleçlenmesi, uygulanması ve depolanması konusunda ek eğitim verilmelidir.
  3. Çamaşır suyu kullanımı uygun olmadığında, örneğin elektronik aygıtlar, telefon, uzaktan kumanda donanımı vb. için %70 alkol ile temizlenebilir.
  4. Kullanıldığı takdirde tekstil, çarşaf, masa örtüsü, giysiler vb. toz ve aerosol oluşturarak çevreyi diğer kişileri potansiyel kirlenmeden korumak üzere işaretli özel çamaşır torbalarına konulmalıdır. Normal deterjanlarla en az 60°C veya daha fazla 90°C sıcaklıkta yıkanmalıdır.
  5. Temizlik personelinin yeterli dezenfektan çözeltilerine ve diğer temizlik malzemelerine erişimleri sağlanmalıdır.
  6. Temizlik personelinin gerekli kişisel koruma donanımları kuruluş tarafından sağlanmalıdır.

 

Temizlik:

  1. Yüzeyleri sabun ve su kullanarak temizlenmelidir
  2. Masalar, kapı kolları, ışık anahtarları, tezgahlar, kulplar, telefonlar, klavyeler,
  3. Tuvaletler, musluklar, lavabolar vb. yüzeylerin temizliği sıklıkla yapılmalıdır.
  4. Deterjan üzerinde yazılı talimat göz önüne alarak kullanılmalıdır.
  5. Yoğun kirlenmeler söz konusu ise deterjanı sulandırmadan direk kullanılmalıdır.
  6. Daha az kirli yüzeyden başlayarak, kirli yüzeye doğru aynı yerden bir kez daha geçmeyecek şekilde silinmelidir.
  7. Temizlik işlemi bitince kullanılan aleti tek kullanımlık ise hiçbir yere değdirmeden atık kovasının içine atılmalıdır.
  8. Tuvalet alanlarına giriş kapıları otomatik kapı sistemine çevrilmelidir. Bu imkân yoksa tuvalet alanına giriş kapılarının kolları 1/100’lük hipoklorit esaslı yer yüzey dezenfektan uygulaması ile düzenli olarak temizlenmelidir.
  9. Tuvaletlerin zeminleri, klozetler, pisuvarlar 1/10’luk, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları 1/100’lük hipoklorit esaslı yer yüzey dezenfektan uygulaması ile sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
  10. Tuvalet ve lavaboların temizlik saatleri kayıt edilmeli ve temizlik saatleri görünür şekilde asılmalıdır. Devamlı sıvı sabun, tuvalet kâğıdı ve kâğıt havlu bulundurulmalıdır.
  11. Temizlik yapan personel kişisel koruyucu ekipman (eldiven ve maske vb.) kullanmalı, işlem sonrası kullanılan koruyucu ekipmanlar özel olarak sadece bu işlem için düzenlenmiş iş yerindeki atık kutusuna atılır, su ve sabunla en az 20 saniye el temizliği ve hijyeni sağlanmalıdır.
  12. Tuvaletlerde el kurutma fanları kapatılarak kullanım dışı bırakılmalı, tek kullanımlık kâğıt havlular kullanılmalıdır.

 

Dezenfekte:

  1. Alanı veya öğeyi kirli ise önce sabun ve su veya başka bir deterjanla temizlenmeli; daha sonra dezenfektan kullanılmalıdır.
  2. Onaylı dezenfektanlar kullanılmalıdır.
  3. Yüzey uygunsa seyreltilmiş ev tipi çamaşır suyu çözeltileri de kullanılmalıdır.
  4. Çamaşır suyunuzun dezenfeksiyon amaçlı olup olmadığını görmek için etiketi kontrol edinmeli ve ürünün son kullanma tarihinin geçmediğinden emin olunmalıdır.
  5. Çamaşır suyu, uygun şekilde seyreltildiğinde   korona virüslere   karşı   etkili olacaktır. Çözeltiyi yüzeyde en az 1 dakika bekletilerek, en az %70 alkol içeren alkol çözeltileri de kullanılabilir. Sadece işverenler tarafından sağlanan temizlik (deterjan) ve dezenfektan ürünleri kullanılmalıdır.
  6. Sık dokunulan yüzeylerin temizlik sonrası dezenfeksiyonu için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet dezenfeksiyonu için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu kullanılmalıdır.
  7. Ürünler üreticinin talimatlarına göre hazırlanmalı ve kullanılmalıdır. Önerilen ürün “temas süreleri”ne uyulmalıdır. Alternatif temizlik maddeleri/dezenfektanlar kullanılacaksa, sadece standartlara (virusidal aktivite için TS EN 14476 standardı) uygun olanlar kullanılmalıdır.

 

 El Hijyeni


El hijyeni gerekli olduğu her durumda ve uygun şekilde uygulanması halinde enfeksiyonların önlenmesinde “en temel” ve “en basit” yoldur. El hijyeni su ve sabunla yıkama ile sağlanabileceği gibi, el antiseptikleri ile ovalama şeklinde de sağlanabilir. El antiseptiklerinin kullanılması da çoğu durumda el yıkama kadar etkilidir. El hijyeni sağlanmadan önce; kolların sıvanması, bilezik, yüzük-saat gibi aksesuarların çıkartılması, takma tırnakların veya tırnak ürünlerinin çıkartılması gereklidir.

Aşağıdaki durumlarda el hijyeni uygulanır:

  • Yemek hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra
  • Yemek yemeden önce ve yedikten sonra
  • Tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra
  • Diş, ağız, yüz ve göz temizliğinden önce
  • Burun temizliğinden sonra
  • Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra
  • Çöplere ve bozulmuş gıdalara dokunduktan sonra
  • Pişmemiş gıdalara temas ettikten sonra
  • Toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra
  • Hayvanlarla temas ettikten sonra
  • Dışarıdan eve/ ofise gelindiğinde
  • Bunların dışında ellerin görünür şekilde kirlendiği her durumda su ve sabunla en az 20 saniye yıkanması gerekir.

Doğru el yıkama tekniği ile el hijyeni

  • Önce su ile eller ıslatılır
  • Ellere 3-5 ml sabun alınır
  • En az 20 saniye süre ile eller ovalanır
  • Ellerin içi ve sırtı, parmak araları ve uçları, başparmaklar ve el bilekleri sabun ile ovulur
  • Eller su ile durulanır ve kurulanır
  • Kâğıt havlu kullanarak musluk Kapatılır.
  • El antiseptiği ile el hijyeni

  • El antiseptikleri alkol gibi yanıcı maddeler içerdiğinden özellikle laboratuvar çalışmalarında eller kurumadan asla yakıcı maddelere yaklaşılmamalıdır.

Gürbüz KURNAZ

 

Okul Müdürü

 

Eyl

Okul panomuz 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve şehitlerimizi anma günü için hazırlandı. Başta emeği geçen Matematik Öğretmenimiz Ebru Yaman, Coğrafya Öğretmenimiz Elif KAHRAMAN ve 12/A Sınıfından öğrencimiz Emirhan ARSLAN'a şükranlarımızı sunarız. 

Eyl

Haz

2022-2023 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI HAZİRAN AYI SORUMLULUK SINAV SONUÇLARI

May

Kan vermek toplumsal bir sorumluluktur. Bu bilinçle hiç tanımadığınız insanların hayatlarına dokunabilmek, yeni hayatlar kurtarmak için 05 Haziran 2023 tarihinde 10:30 - 17:30 saatleri arasında Saltukova Atatürk Anıtı Önünde kan bağışına bekleriz.

İYİ Kİ VARSIN KAN DOSTUM!

May

2023 Avrupa Mesleki Beceri Yılı Etkinlikleri kapsamında Okulumuz Hasta ve Yaşlı Alanı ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından alan tanıtımlarını yapıldı. Bu kapsamda ortaokul öğrencileri ziyaret ederek çeşitli etkinlikler yapıldı. Ayrıca  okul bahçesinde alan tanıtım stantları oluşturuldu. Stantlarda öğrencilerimizin yaptıkları işlerden örnekler, geliştirdikleri ürünler sergilendi. Stantları gezen öğrencilere alan şefleri tarafından alanlar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Okul Müdürümüz Ersoy Güneş "öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum" dedi.  

May

 Gençleri spora yönlendirmek amacıyla, Beden Eğitimi Öğretmenimiz Fatih YILDIRIM Koordinatörlüğünde her sene düzenlenen Futbol, Veleybol, Bilek Güreşi, Masa Tenisi tunuvaları başlamıştır.

        Beden Eğitimi Öğretmeni Fatih YILDIRIM: Saltukova Çok Programlı Anadolu Lisesi olarak elimizden geldiğince etkinlikler yapmaya ve etkinliklere katılmaya çalışıyoruz. Gerek Zonguldak' ta düzenlenen organizasyonlarda gerek İlçede düzenlenen organizasyonların  hepsinde Lise olarak yerimizi almaya çalışıyoruz. Kendi Okulumuzda da tarafımdan düzenlenen Futbol, Veleybol. Masa Tenisi, Bilek Güreşi öğrenciler tarafından çok ilgiyle karşılandı ve öğrenciler çok eğleniyor. Hem eğleniyor hemde spora alışıyorlar. Elimizden geldiği sürece okulumuzun ismini her platformda duyurmaya çalışacağız dedi.                 

          Öğrencilerimizin kıyasla mücadele ettiği bu güzel turnuvada tüm katılımcı sınıflara başarılar dileiyoruz.

May

      Hatay Defne'de depremden etkilenen kardeş okulumuz için kermes düzenledik. Kısa sürede öğrencileri organize eden ÇEDES Projesi Koordinatör Öğrmenimiz Sırma Seda IRMAK kardeş okulumuz için Saltukova Pazar Yerinde kermes açtı. Açılan kermeste her öğrenci evinde kendi yaptığı ya da annesine yaptırdığı yiyecekleri Saltukova Halkının beğenisine sundu. Yiyecekler kısa sürede tükenirken, kermesten elde edilen gelir kardeş okullumuzun okul aile birliği hesabına yatırıldı. Katkı sunan velilerimize, emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca Saltukova Halkına kermesimize gösterdiği ilgiden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.

May

Da Vinci Köprüsü.

Leonardo da Vinci tarafından geliştirilmiş; sadece uzun tahtalar ve ahşap çubuklar kullanarak, çekiç ve çiviye ihtiyaç duymadan inşa edebileceğiniz bir köprü. Bu köprüye ne kadar büyük ağırlıkla çıkarsanız kendisini oluşturan parçalara o kadar sıkı tutunur.

Ülkemizde bulunan Malabadi köprüsü, Fırtına köprüsü, Aspendos köprüsü, Uzun köprü, Taşköprü gibi köprülerimizin kemer görünümü bu şekilde yapılan köprülere örneklerdir.